Jak usadzić gości? Bufet czy półmiski? Wszystko, co powinniście wiedzieć przed decyzjami!
Pewne decyzje zapadają wcześniej, inne trochę później. Nie zmienia to jednak faktu, że w końcu zapaść muszą. Stoły okrągłe czy prostokątne? Usadzić rodzinami? A może jednak wiekowo? Świadkowie z Parą Młodą? Czy może jednak Para Młoda usiądzie sama? A jedzenie? Półmiski na stołach tradycyjnie? A może bufety? Jest jeszcze opcja serwowania! Tyle możliwości. Tyle pytań. Tyle decyzji.
Przejdźmy przez nie dziś razem, decyzja po decyzji. Wesprę Was swoim doświadczeniem i podpowiem, jak spojrzeć na niektóre pytania bez większego stresu i zbędnych wątpliwości.
Stoły okrągłe czy stoły prostokątne?
Najważniejsze pytanie na start. Owszem, często sala weselna ma określony typ stołów i poniekąd narzuca nam decyzję. Wówczas mamy jeszcze możliwość wypożyczenia wymarzonych stołów z zewnątrz. A co, jeśli mamy już na starcie wybór?
Stoły okrągłe wyglądają wyjątkowo pięknie, m.in. dlatego są częściej wybierane, ze względu na ich estetykę i możliwość dekoracji. Łatwiej również usadzić przy nich gości. Doskonale sprawdzają się w przypadku mniejszych imprez. Wypełniają przestrzeń sali.
Stoły prostokątne sprawdzają się zwłaszcza w przypadku wesel bardziej tradycyjnych. Ustawienie ich w literę L sprawia, że wszyscy goście siedzą przy jednym stole. Istnieje również możliwość ustawienia stołów równolegle do siebie, jeden obok drugiego. W przypadku stołów prostokątnych trudniej jest zagospodarować przestrzeń z małą ilością gości, zdecydowanie jednak ułatwiają rozsadzenie w przypadku dużych imprez.
Jak usadzić gości?
Można rzucać tutaj naprawdę sporo zasad. Najważniejsza jednak powinna brzmieć: tak, aby się dobrze bawili. Znacie swoich gości najlepiej. Wiecie, z kim będą czuć się najlepiej. Zadbajcie więc o to, aby odnaleźli się w swoim towarzystwie.
Półmiski czy bufety?
Półmiski to forma tradycyjna. Niegdyś na równi z półmiskami - na stół trafiały patery z ciastem, nikt nie myślał nawet o candy barze. Zalety? Jedzenie na wyciągnięcie ręki. Wady? Godzą w estetykę. Więcej jedzenia się marnuje.
Bufety. O wiele bardziej komfortowa i estetyczna forma. Podchodząc, widzimy co mamy do wyboru. Mniej jedzenia się marnuje. A pięknie udekorowane stoły nie tracą na uroku, zastawione półmiskami.
Od czego powinniście uzależniać swoje decyzje?
W pierwszej kolejności od swoich wizji i marzeń. W następnej kolejności od możliwości, nie tylko Waszych - również sali weselnej, która niekiedy miewa jakieś swoje ograniczenia. Znając swoich gości - również znajdziecie odpowiedzi na sporo pytań.
Dlatego nie zawsze warto szukać konkretnych sposobów lub inspiracji. Coś, co sprawdziło się u innych - absolutnie nie musi u Was. Słuchajcie siebie i reagujcie na swoje potrzeby, intuicję, wyobrażenia. Nikt nie wie lepiej, niż Wy, czego Wam trzeba!